fbpx

Inleiding

Een plotselinge hartstilstand is een levensbedreigende situatie waarbij het hart plotseling stopt met kloppen. Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van deze aandoening en weten hoe ze moeten handelen om levens te redden. In deze blogpost vind je informatie over wat een plotselinge hartstilstand is, hoe je het herkent en welke stappen je moet nemen in geval van nood.

Wat is een plotselinge hartstilstand?

Een plotselinge hartstilstand kan optreden als gevolg van verschillende oorzaken, zoals een hartaanval, hartritmestoornissen of verstikking. Het is van belang om de risicofactoren te begrijpen en de symptomen van een hartstilstand te herkennen, zoals bewusteloosheid, geen ademhaling en het ontbreken van een hartslag.

Levensreddende stappen bij een hartstilstand

A. Directe actie

  1. Alarm slaan en hulp inschakelen: Bel direct 112 en vraag om hulp.
  2. Starten met reanimatie: Begin met borstcompressies en mond-op-mondbeademing volgens de richtlijnen voor reanimatie. Dit helpt de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar de vitale organen op gang te brengen.
  3. Als je alleen bent, zoek naar een AED of laat een AED halen: Als er een Automatische Externe Defibrillator (AED) in de buurt is, haal deze dan zo snel mogelijk en breng deze naar de patiënt. Een AED kan elektrische schokken toedienen om het hartritme te herstellen.

B. Reanimatietechnieken

  1. Borstcompressies: Plaats je handen in het midden van de borstkas en druk stevig en snel op het borstbeen. Zorg ervoor dat de borstkas na elke compressie omhoog komt.
  2. Beademing: Kantel het hoofd van de patiënt licht naar achteren, knijp de neus dicht en adem twee keer in de mond van de patiënt, waarbij je de borstkas ziet oprijzen.

C. Gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED)

  1. Locatie en bediening: Zoek de dichtstbijzijnde AED en volg de instructies op het apparaat. Plaats de elektroden op de ontblote borst van de patiënt volgens de aangegeven posities.
  2. Toepassing en veiligheid: Volg de gesproken instructies van de AED op en zorg ervoor dat niemand het slachtoffer aanraakt tijdens het analyseren en toedienen van de schokken.

Preventie van hartstilstand

Naast het kennen van de levensreddende stappen is het ook belangrijk om hartstilstand te voorkomen. Een gezonde levensstijl, regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en stoppen met roken kunnen het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Het is ook essentieel om risicofactoren zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en diabetes te laten controleren en behandelen door een medisch professional.

EHBO-cursus voor hartstilstand

Het volgen van een EHBO-cursus gericht op hartstilstand kan van onschatbare waarde zijn. Deze cursussen bieden gedetailleerde training in reanimatietechnieken, het gebruik van een AED en het herkennen van de symptomen van een hartstilstand.