fbpx

Inleiding: Het belang van veiligheid in uw bedrijf

Veiligheid is als het zout in de soep – u merkt het pas echt als het ontbreekt. En dat geldt zeker voor de veiligheid in uw bedrijf. Want wat zou er gebeuren als er iets misgaat? Bent u voorbereid? Het gaat hier niet alleen om het voorkomen van inbrekers, branden of datalekken, maar ook om medische noodgevallen. En dat is waar Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) een sleutelrol spelen.

Hoe veilig is uw bedrijf? Ontdek de essentiële rol van AED’s

Het hebben van een AED kan het verschil maken tussen leven en dood in geval van een plotselinge hartstilstand. Daarom zijn ze onmisbaar in elke organisatie, ongeacht de grootte. Maar hoe kunnen AED’s de veiligheid van uw bedrijf verhogen? Lees verder om erachter te komen.

 • AED’s en hartstilstand: de feiten

Ongeveer elke 18 minuten sterft iemand in Nederland aan een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dat is een angstaanjagend getal. Gelukkig kunnen AED’s het overlevingspercentage aanzienlijk verhogen als ze tijdig worden ingezet.

 • Begrijpen hoe een AED werkt

Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen door een elektrische schok af te geven. Dit proces heet defibrillatie. Hoewel het idee van een elektrische schok beangstigend kan klinken, zijn AED’s ontworpen om gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor leken.

 • De juridische implicaties van AED’s op de werkplek

Hoewel de Nederlandse wet momenteel niet voorschrijft dat bedrijven een AED moeten hebben, is er een groeiende roep om dit te veranderen. De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) pleit er sterk voor om AED’s op de werkplek verplicht te stellen, gezien hun cruciale rol bij het redden van levens. Ondanks deze nog niet wettelijke verplichting kiezen steeds meer bedrijven ervoor om het zekere voor het onzekere te nemen en deze levensreddende apparaten aan te schaffen.

 • AED-training: zorgen voor competentie

Het is niet genoeg om een AED te hebben; uw medewerkers moeten ook weten hoe ze het moeten gebruiken. Daarom is het aanbieden van regelmatige AED- en EHBO-trainingen van cruciaal belang voor de veiligheid op uw werkplek.

 • AED’s en de veiligheidscultuur van uw bedrijf

Het hebben van een AED en het opleiden van uw personeel in het gebruik ervan zendt een krachtige boodschap uit: u geeft om de veiligheid en het welzijn van uw werknemers. Dit kan bijdragen aan een positieve veiligheidscultuur binnen uw bedrijf.

Veel gestelde vragen over AED’s

 • Waar moet ik een AED in mijn bedrijf plaatsen?

Idealiter moet een AED binnen 3 minuten bereikbaar zijn, dus op een centrale en gemakkelijk te bereiken plek is het beste.

 • Hoeveel AED’s heb ik nodig voor mijn bedrijf?

Het hangt af van de grootte en indeling van uw bedrijf, maar over het algemeen geldt: hoe meer, hoe beter.

 • Wie kan een AED gebruiken?

Iedereen kan in principe een AED gebruiken. Het apparaat geeft gesproken instructies en kan zelfs detecteren of een schok nodig is.

 • Kunnen AED’s schade toebrengen?

Nee, AED’s zijn ontworpen om levens te redden en kunnen alleen een schok geven als het nodig is.

 • Hoe onderhoud ik een AED?

Hoewel de meeste AED’s zelftests uitvoeren, is het essentieel om regelmatig de elektroden en batterijen te controleren en te laten vervangen. Veel bedrijven hebben hun zaken op orde als het gaat om het onderhoud van hun AED’s. Toch toont onderzoek aan dat ongeveer 30% van de AED’s niet zou functioneren wanneer ze nodig zijn – een verontrustend cijfer. Dit wijst op het belang van een onderhoudscontract. Een goed onderhoudscontract zorgt ervoor dat uw AED altijd klaar is voor gebruik en verhoogt de veiligheid van uw werknemers aanzienlijk..

 • Zijn AED’s duur?

AED’s kunnen enkele honderden tot enkele duizenden euro’s kosten, maar vergeleken met de waarde van een mensenleven is dit een kleine prijs om te betalen. Bovendien is het goed om te weten dat AED’s niet alleen gekocht, maar ook gehuurd kunnen worden, wat een betaalbare optie kan zijn voor sommige bedrijven.

Conclusie: Veiligheid is een investering, geen kostenpost